Ünnepekre hangolódva:karácsonyi fotózás 2023

Karácsonyi fotózás - Kunics Éda inspirációk

Karácsonyi fotózás, karácsonyi outfit összeállítások és tippek 2023-ra is

A karácsonyi fotózás során akár stúdióban, akár otthon készülnek a fotók, az ünnepek alatt érdemes megfontolni az alábbi tanácsokat az outfitek kapcsán.

Minket idén Julcsi (Julia Petz Photography) egy csodálatos stúdióban örökített meg. Az NDustrial Studios X-site teremének hangulata állt hozzám most a legközelebb. Ilyen szép környezetben talán még sosem fotóztak. A fotók lifestyle hangulatban készültek és szeretettel ajánlom mindenkinek aki szeretne egy laza, jókedvű fotózáson igazán szép családi képekkel gazdagodni.

Fotós kiválasztása

Válasszatok olyan fotóst, akinek láttátok már a munkáit, stílusában passzol hozzátok, döntsétek el, hogy lifestyle vagy inkább beállított fotókat szeretnétek. Érdemes a fotózás előtt megbeszélni a részleteket, a fotózás idejét. (főleg kisgyerekes családoknál kell jól időzíteni)

Dekoráció

Mindig érdemes megnézni (fotón elkérni), hogy milyen színvilágú a dekor és a háttér, ehhez alakítani a ruhaösszeállítást, követve a kevesebb néha több elvét.

Ruha összeállítás ötletek

Mi szeretjük a homogén összeállításokat tehát a dekor színeivel harmonizáló outfiteket, nem túl hangsúlyos (statement) ruhákat és kiegészítőket.
Jelen esetben a fő dekor színeket (bézs/arany/fehér/krém/barna) az öltözék színeiben is vissza lehet hozni, ezáltal harmonikus lesz az összhatás.

Én, ahogy mindig tanácsolom is általában az univerzális kékhez/petrolhoz nyúlok, ha valami elegánsat szeretnék felvenni. Kedvelem a neutrális szürkét is (nem magamon) , amit remekül lehet a kékkel és a barnával is kombinálni. Mivel nálunk a családban mindenki tél típus (hideg színek állnak jól), de különböző altípusok, ezért választottam felülre világosabb összeállítást a páromnak, sötétebbet a kisebbik fiamnak és a köztes chevron mintás pulóverben a nagyobbik fiam, sem nem világos sem nem sötét 🙂 Arc közelben mi semmiképp nem viselünk meleg színeket, tehát bézst és barnát, ezek mindig alul vagy kiegészítőben jelennek meg, ott viszont szép játékot visznek a már már túl homogén összeállításba. Bátorítom a férfiakat, hogy rétegezzenek kardigánnal, mellénnyel, pulóverrel, ne mindig inget válasszanak csak. Hölgyeknél egy jól megválasztott élénkebb rúzs és egy szép ékszer feldobja az összhatást. Ezért választottam én is élénkebb rúzst.

Természetesen egy csomó jó színt lehet még választani pl zöldet, mustárt, terrakottát(ezek is meleg színek óvatosan vele), bordót, lilát vagy akár feketét. 

Karácsonyi Inspiráció: 2023 Karácsonyi fotózás

Aki kedveli a hangsúlyos színeket

Mivel a piros/bordó/arany hangsúlyos szín (főleg nagy felületen), ezért a kevesebb több elve itt extrán számít. Ha szeretnétek pirosat viselni, figyeljetek arra, hogy a családból egy személy viselje ezt a színt, és egy másik vagy a többiek inkább csak részleteiben, különben „sok” tud lenni az összhatás, főleg ha a dekor is klasszikus piros/arany/zöld.

További tippek

A karácsonyi fotózás alkalmával nem szerencsés minden családtagnak pl fehér vagy kék inget vagy felsőt választani, mert akkor vagy megborul az összhang vagy egybefolyik az egész vizuális hangulat. A sötétebb farmer (sötétkék, fekete) inggel/blúzzal, elegáns pulóverrel is működik, ha elegánsabbat szeretnétek, akkor inkább egy sötétkék chino nadrágot válasszatok a család férfi tagjainak. A bézs/barna szín sokaknak nem előnyös, ezért csak az válassza, aki biztosan tudja, hogy ez a szín jól áll neki, vagy profi sminkes segítsége van, mert csak ezzel kompenzálható a szín hatása. (Vagy persze egy jó retus.) Kislányoknak aprókockás, kismintás ruhák is választhatóak.

A Jolly Joker-szín

A tengerészkék (navy, sötétkék) és a pávakék (petrokék)  színek, olyan színek, ami minden színtipusnak jól állnak, így építsétek bele bátran a szettekbe!

Karácsonyi családi fotózás Kunics Édával

Cipőkérdés

Egyeztessétek a fotóssal, hogy lehet-e fotózáskor cipőt viselni. Egy rosszul megválasztott, harisnya/zokni nagyon el tudja rontani az összhatást. Ezt is érdemes a szettekhez igazítani. Ebbe mi pl simán belefutottunk. A nagyobbiak fiamon egy visszafogott fehér neon csíkos zokni volt. Próbáltuk eltakarni, és itt szerencsés volt egy magasabb szárú cipő.

Harisnya vagy leggings?

Fotózáskor mindenképp érdemes harisnyát választani. Ha sötétebb színű az összeállítás akkor fekete vagy sötétkék, ha világos, akkor a bőrszínünkkel megegyező testszínű harisnya javasolt. (matt) Jöhetnek a kötött harisnyák is, ha olyan hangulatú az outfit.

Kiegészítők

Ha  a dekorban az arany szín jelenik meg akkor javaslom kerüljétek a nagyon hangsúlyos ezüst színű ékszereket. Visszafogott fehérarany, ezüst vagy strassz természetesen horható, főleg ha a színtípusod is megkívánja. Ha vegyes, akkor bármit lehet viselni.  Nagyon szépen mutat még a gyöngy illetve a rosegold ékszer is a dekorokban. Én Maminvent valódi bőr fülbevalót és övet viselek. Így a barna is beépíthető a ruhatáramba annak ellenére, hogy nem a legideálisabb színem.

Karácsonyi fotózás - Kunics Éda
Jókedv

Nem baj, ha nem jön össze minden a fentiekből, bármin lehet ma már korrigálni (jó fotós és photoshop ) csak a rossz hangulatot nehéz. Úgyhogy ne legyetek olyan feszkósak, mint én a fotózásokon 🙂

+1

A gyerek/ek ruháját érdemes fotózás előtt mindig felpróbálni , nehogy ott derüljön ki, hogy kicsit többet nőtt/ek az elmúlt hetekben/hónapokban mint gondoltuk. (Persze hogy épphogy jó itt is a kisebbik fiamon a kordnadrág)